• فارسی
  • ترکی
  • انگلیسی
  • نتایج رنده
  • جدول ورزشی
  • ارز سکه
  • بورس
  • قیمت کالا
  • قیمت خودرو
  • مجله خبری

امروز :

صفحه ورود

آیا گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟ بستن
ورود به سایت ثبت نام در سایت

نمایش منو

  • 5 خبر برتر
  • آخرین اخبار روز
  • آخرین مطالب اسلایدر
  • آستانه اشرفیه
  • استان ها
  • بندر کیاشهر
  • حوادث
  • دانش و فناوری
  • دولت
  • سپاه
  • سر تیتر اخبار1
  • سرتیتر اخبار
  • سلامت
  • سیاست
  • سیاهکل.دیلمان
  • شهرداری ها
  • عناوین اخبار
  • فرهنگ
  • فوتبال
  • قرارسبز
  • قوه قضائیه
  • گالری
  • گیلان
  • مجله
  • مجله خبری
  • مجله سلامت
  • محیط زیست
    • قرار سبز
  • میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی
  • هنر
    • شعر هفته
    • عکس هفته
  • والیبال
  • ورزش
  • بازگشت به خبرگزاری
  • گالری

جوکول (نوبرانه برنج): جشن جوکول؛ قدیمی‌ترین سنت شالیکاران

ارسال شده در : چهارشنبه, آگوست 19th/ 2020ساعت 2:09 ب.ظ

گیل فام؛

واژه جوکول در زبان گیلکی به برنج نارس اطلاق می‌شود. رنگ سبز روشن و مزه شیرین دارد که بعد از فراوری و تفت دادن بر روی آتش آماده مصرف میشود

روش دیگر جوکول با ترکیب آن با دوشاب (شیره انگور) غذای محلی تهیه می‌شود که فقط در زمان خاصی قابل تهیه است. (جوکول قبل از رسیده شدن کامل برنج تهیه میشود)

جوکول از دو کلمه جو به معنای برنج و کول به معنای نارس تشکیل شده است و در واقع جوکول برنج نارسی است که در گذشته‌های دور، گیلانی‌ها پس از فرآوری با شکر آن را به عنوان تنقلات و آجیل استفاده می‌کردند.

زمان برداشت جوکول از اوایل مرداد است و نوید رسیدن برنج را می‌دهد. گیلانیان جوکول چینی (چیدن جوکول) را به عنوان سنتی متبرک می‌شمارند.

در گذشته این مراسم در جای جای گیلان عزیز به شکل های متفاوتی اجرا می‌شد که در آن کشاورزان جوکول را قبل از برداشت برنج به عنوان تحفه خوشه زدن محصول نزد بزرگان می‌بردند و هدایا دریافت می‌نمودند. در بعضی روستاها رسم برآن بود که خانواده عروس، جوکول را به‌عنوان هدیه‌ای ارزشمند و پربرکت برای خانواده‌ داماد بفرستند.
درگذشته‌ و پیش از آن‌که استفاده از ماشین‌آلات کشاورزی رواج پیدا کند، خوشه‌ها را با دست می‌چیدند و دانه‌های سبز برنج را با داس، از خوشه جدا می‌کردند. در مرحله بعد به‌وسیله حرارت، دانه‌های آبدار را سفت می‌کردند. سپس با جو کو‌ب‌های دستی، دانه‌ها را می‌کوبیدند تا پوسته از مغز و دانه برنج جدا شود. درنهایت، جوکول‌ها را با سینی چوبی به هوا پرتاب می‌کردند تا خاک و خاشاک از پوسته‌ها جدا شود. به این فرآیند در زبان گیلکی «هپاچین» می‌گویند.