خاک را زنده نگه دارید، از تنوع زیستی خاک محافظت کنید
ارسال شده در : شنبه, دسامبر 5th/ 2020ساعت 2:32 ب.ظ
گیل فام؛
امروز ۱۵ آذر روز جهانی خاک می باشد. شعار امسال این روز “خاک را زنده نگه دارید ,از تنوع زیستی خاک محافظت کنید انتخاب شده است.”
زنده نگه داشتن خاک فقط وفقط با شناسایی منابع آلاینده وکاهش آلایندگی آنها امکان پذیر است.
در شهرستان لاهیجان با کانونهای عمده ای مواجه هستیم که باعث آلودگی خاک می گردد و با معرفی آنها امیدواریم مطالبه عمومی باعث اصلاح کانونهای آلودگی وحل مشکل گردد.
طی دهه های اخیر با توجه به رشد شهر نشینی ,صنعت وکشاورزی آلودگی خاک تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی شده است.
ورود فاضلاب انسانی ,صنعتی ,کشاورزی به طبیعت و دفن غیر اصولی زباله های شهری از عوامل اصلی آلودگی خاک می باشند.
در این مقاله به صورت ویژه به همه منابع آلاینده خاک در محدوده زیستی خودمان یعنی لاهیجان می پردازیم.
۱_جایگاه دفن زباله تموشل
از اوایل دهه ۷۰ زباله شهر لاهیجان وتا همین اواخر شهرهای اطراف بدون هیچ برنامه ای فقط در این مکان دپو شده است.
شیرابه های ناشی از دفن زباله در سه دهه اخیر مستقیما وارد منابع خاک منطقه گردیده ومی توان این جایگاه را به عنوان یکی از کانون های اصلی آلودگی خاک در منطقه معرفی نمود.
۲_فاضلاب شهری
در حال حاضر به دلیل اینکه شبکه انتقال فاضلاب شهری لاهیجان کامل نیست در بهترین حالت فقط ۳۰ درصد فاضلاب شهری به تصفیه خانه فاضلاب شهر منتهی می گردد و بقیه فاضلاب نیز به منابع آبی شهر متصل می شود که اکثر آن برای آبیاری مزارع کشاورزی استفاده می شود.یعنی فاضلاب شهر لاهیجان یکی دیگر از منابع آلاینده خاک می باشد.
۳_فاضلاب صنعتی شهرک توستان
شهرک صنعتی توستان طی یک دهه اخیر تبدیل به یکی از منابع آلاینده خاک لاهیجان شده است. نارضایتی مردمی طی سالهای گذشته باعث شد تا مسئولین به این نتیجه برسندکه تصفیه خانه فاضلاب این شهرک توانایی تصفیه فاضلاب شرکت های موجود را ندارد ونیاز به توسعه تصفیه خانه می باشد که متاسفانه فاز دوم تصفیه خانه با پیشرفت ۹۰ درصد در حدود یک سال است که بلاتکلیف مانده وبا هر روز بلاتکلیفی آلودگی خاک (به دلیل پساب شهرک) بیشتر وبیشتر خواهد شد.
۴_پساب کشاورزی
یکی از مسائلی که کمتر مورد توجه قرار گرفته آلودگی خاک ناشی از مصرف بی رویه کود وسم در مزارع کشاورزی است.
در چند دهه اخیر برای افزایش محصول به کشاورزان انواع کود وسم توصیه شده بدون اینکه اصلا توجه شود که با این اقدام باعث آلودگی خاک می شوند.
وحتی کشاورزان برای کاهش هزینه و تسهیل در کار اقدام به مصرف بیشتر سم می نمایند.
با مصرف بیشتر بوتاکلر در مزارع برنج باعث حذف یک مرحله از وجین فیزیکی علف هرز شده اند یا مصرف رانداپ برای از بین بردن علف های هرز مرزهای مزارع رسم جدیدی است که سرانه مصرف سم را بیشتر کرده است.
همه موارد فوق یعنی شناسایی کانونهای آلودگی خاک وتلاش برای حذف آن که قانونا براساس قانون حفاظت خاک برعهده محیط زیست وجهاد کشاورزی گذاشته شده است تا با شناسایی آنها اقدامات قانونی لازم را انجام دهند.