گیل فام؛
به گفته رییس سازمان حفاظت محیطزیست انتقال آب از دریا به داخل سرزمین برای برطرف کردن نیاز آبی مصرفکنندگان صنعتی و آب شرب و بهداشت مردم در صورت نیاز و با رعایت ضوابط زیستمحیطی بلامانع است.
معاون رییسجمهور این روزها در کانون انتقادات بسیاری از سوی فعالان محیطزیست درباره دو موضوع مهم زیستمحیطی یعنی انتقال آب بین حوضهای و انتقال آب از سواحل به داخل سرزمین به ویژه انتقال آب دریای خزر به سمنان و همچنین عدم اتمام پروژه احیای دریاچه ارومیه در موعد مقرر و اظهارات ضد و نقیضی در این خصوص قرار دارد.
وی در حالیکه با انتقال آب از دریای خزر برای تامین مصرف شرب و صنعت مخالفتی ندارد، میگوید: دولت و حکومت موظفند نیاز آب شرب و صنعت را از هر طریق که امکان دارد برای مردم سرزمین تامین کنند، بنابراین انتقال آب از سواحل هم یکی از همین راههای تامین آب است.
اهم اظهارات عیسی کلانتری؛ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
حکومت جمهوری اسلامی و آقای رییسجمهور به عنوان متولی دولت موظف است، نیاز آب شرب و صنعت کشور را به هر وسیله ممکن تامین کنند، البته راههای دیگری هم وجود دارد، اما در صورتی که در منطقه آب داشته باشیم، اگر آبی وجود داشته باشد، اولویت با همان است، اما در حال حاضر آبی وجود ندارد برخی از استانها مانند یزد و سمنان آبی ندارند، حتی برای کشاورزی و آبهای کشاورزیشان هم خشک شده است. مخالفان انتقال آب میخواهند به ۵۰۰ الی ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت این مناطق آبی داده نشود و این جمعیت به تهران مهاجرت کنند.
در حال حاضر نیز طرحهایی برای انتقال بیش از ۲ هزار کیلومتر آب از دریای عمان به خراسان رضوی و مشهد در دست بررسی است. انتقال و شیرین کردن آب از این طریق مترمکعبی ۷۰ هزار تومان تمام میشود و هیچکس هم مخالفتی با این موضوع ندارد.
پروژه انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان که آقای رییسجمهور در این باره صحبت کردند، پروژهای است که از دولتهای قبل مطرح شده است. همانطور که گفتم دولت موظف است آب شرب سالم را به مردم برساند و آب صنعت را نیز تامین کند. یک مترمکعب آب در کشاورزی متوسط ۵۰ سنت در سال تولیدات دارد، در حالی که یک مترمعکب آب در صنعت عقبمانده ما بیش از ۳۰ دلار تولیدات دارد.
در شرایطی که آبی برای صنعت وجود نداشته باشد به ازای یک مترمکعب نبود آب ما ۳۰ دلار ضرر میکنیم. معتقدم برای کشاورزی نباید آبی را منتقل کنیم، اگر به اصفهان، یزد، سمنان، کرمان و مشهد آب منتقل میکنیم باید برای مصرف شرب و صنعت باشد.
انتقال آب برعهده وزارت نیرو است و محیطزیست وظیفه دارد بر نحوه انتقال آب نظارت داشته باشد تا حداقل خسارت به محیطزیست وارد شود. دریای مازندران ۸۰ هزار میلیارد مترمکعب آب دارد؛ آبی که برای انتقال در نظر گرفته شده است در حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب است یعنی یک هشتصد هزارم آب دریا. اینکه میگویند آب شور میشود، اشتباه است، چراکه مقدار شوری آن ۲ در ۱۰ هزار درصد است، یعنی در حدود صفر است، اما از این آب میتوانیم آب شرب و صنعت را در استان سمنان تامین کنیم.
به افرادی که مدعی هستند که آب دریای مازندران به دلیل انتقال آب کم میشود، باید بگویم که ۱۰۰ میلیون مترمکعب در مقابل ۸۰ هزار میلیارد مترمکعب در حد صفر است.
معتقدم ما هم باید از آب سواحل استفاده کنیم، اما نه برای استفاده در بخش کشاورزی. انتقال آب از دریا به داخل سرزمین برای برطرف کردن نیاز آبی مصرفکنندگان صنعتی و آب شرب و بهداشت مردم در صورت نیاز و با رعایت ضوابط زیستمحیطی از نظر من بلامانع است. متاسفانه طرفداران محیطزیست و مخالفان انتقال آب بدون بررسی و بسیار راحت در فضای مجازی و رسانههای اجتماعی جوسازی میکنند.