گیل فام: این تصویر را ببینید. منتشر کنندگان در فضای مجازی از آن به عنوان دیدار عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به همراه استاندار، مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان و پیمانکار اصفهانی از تالاب انزلی یاد کرده اند. دیداری که در راستای همان پروژه بایوجمی در تالاب انزلی صورت گرفته و بودجه ای ۱۰۰۰ میلیارد تومانی دارد. پیمانکار اصفهانی اش هم شرکتی است که خود معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست از منافع اش سهم می برد! یعنی جناب کلانتری، برای شرکت وابسته به خودش کارتراشی می کند! آن هم کار بزرگی با بودجه ۱۰۰۰ میلیاردی. خنده دار است اگر تصور کنیم مخالفت قربانعلی محمدپور با این پروژه، کلانتری را از اجرای آن و منفعت مالی بزرگی که در انتظارش است، منصرف می کند!
به گزارش گیل فام ، همه چیز از انتشار یک گزارش در شبکه خبر شروع شد. گزارشی که حکایت از انتقال صدها تن پسماند پتروشیمی خوزستان به شمال کشور و گیلان داشت!
انتشار این گزارش و دست به دست شدن آن در فضای مجازی کافی بود تا بسیاری از رسانه ها و فعالان زیست محیطی، پیکان انتقاد را به سمت مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان نشانه گرفته و از زبان خود و یا از قول یکی دو نماینده، مدعی شوند که برخی مدیران برای حفظ میز مدیریتی خود، به بله قربان گویی محض رسیده و چشم را بر همه چیز بسته اند. ادعایی که متاسفانه درست است ولی کیست که نداند اتاق فکر اتخاذ تصمیماتی همچون انتقال پتروشیمی خوزستان به گیلان یا احداث سد لاسک و یا پروژه بایوجمی در تالاب انزلی جایی فراتر از اداره کل محیط زیست گیلان است!
۱٫ هدف نگارنده به هیچ عنوان دفاع از عملکرد قربانعلی محمدپور، مدیرکل حفاظت از محیط زیست گیلان نیست اما بی تردید باید پذیرفت که مثلا پروژه انتقال آب دریای خزر به زادگاه رییس جمهور یعنی سمنان، موردی نیست که ایستادگی یک مدیرکل در گیلان مانع از اجرای آن شود! در شرایطی که بسیاری از نمایندگان گیلان تنها در آستانه انتخابات به یاد انتقاد از دولت می افتند، چه انتظاری از یک مدیرکل استانی می توان داشت؟
۲٫ تصویر بالا را ببینید. منتشر کنندگان در فضای مجازی از آن به عنوان دیدار عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به همراه استاندار و مدیرکل حفاظت محیط زیست به همراه پیمانکار اصفهانی از تالاب انزلی یاد کرده اند. دیداری که در راستای همان پروژه بایوجمی در تالاب انزلی صورت گرفته و بودجه ای ۱۰۰۰ میلیارد تومانی دارد. پیمانکار اصفهانی اش هم شرکتی است که خود معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست از منافع اش سهم می برد! یعنی جناب کلانتری، برای شرکت وابسته به خودش کارتراشی می کند! آن هم کار بزرگی با بودجه ۱۰۰۰ میلیاردی. خنده دار است اگر تصور کنیم مخالفت قربانعلی محمدپور با این پروژه، کلانتری را از اجرای آن و منفعت مالی بزرگی که در انتظارش است، منصرف می کند!
۳٫ پروژه احداث سد لاسک در حالی که بسیاری از فعالان محیط زیست و سازمان مردم نهاد و اساتید و صاحب نظران این حوزه، آن را مترادف با خشکی تالاب انزلی می دانند، در حال اجراست. نماینده فومن که برخواسته از لیست امید است تمام تلاش خود را برای احداث این سد به کار بسته و حسن خسته بند نماینده انزلی به عنوان یک انزلی چی برخلاف بسیاری از مسئولان شهر خود، موافق احداث این سد است! گوش شنوایی برای صدها نظریه کارشناسی در خصوص مضرات احداث این سد وجود ندارد و این اواخر، حتی استاندار گیلان هم در مراسم بهره برداری از سد لاستیکی باغبانان شهرستان فومن، با بیان اینکهدر هیچ پروژه سدسازی به اندازه سد لاسک چنین توجهی به محیط زیست نشده است، آب پاکی را بر روی دست منتقدان ساخت سد ریخت. همین حالا هم که شما مشغول خواندن این گزارش هستید، عده ای با مجوز صادر شده از دولت در حال قطع درختان برای ساخت این سد هستند! همانطور که سد شفارود را ساختند. فرضا که قربانعلی محمدپور در باطن مخالف احداث این سد باشد. ابراز این مخالفت، خللی حتی چند ساعته در اجرای آن ایجاد خواهد کرد؟!
۴٫ می گوییم و می نویسیم که مدیرکل حفاظت از محیط زیست گیلان باید پاسخگوی انتقال پسماند پتروشیمی از خوزستان به گیلان باشد اما نمی بینیم که ساختار اشتباه مدیریتی سبب شده تا به جای آن که سازمان های مردم نهاد و غیردولتی متولی حفظ محیط زیست باشند، دولت میدان دار این عرصه شد. همین مساله فضا را برای سواستفاده برخی مدیران دولتی باز کرده است. مدیرانی اما نه در حد و اندازه استان! انتظار مخالفت محمدپور با انتقال پتروشیمی از خوزستان به گیلان، انتظاری است که اجرای آن تنها منجر به از دست دادن میز مدیرتی خواهد شد! تا وقتی که اصلاح ساختاری در کار نباشد، در بر همین پاشنه می چرخد. محمدپور که برکنار شود، مدیر هماهنگ تری جایگزین وی می شود!
بخواهیم یا نخواهیم گیلان استانی برای اجرای پروژه های زیست محیطی کلان گشته است. تصمیمات در خصوص این پروژه ها از پایتخت اخذ می شود و مدیرانی در اندازه مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان هیچ نقشی در آن ندارند. رسانه های محلی اما به انتقاد از محمدپور به عنوان دم دستی ترین مدیر مرتبط با محیط زیست می پردازند! باور کنیم مخالفت یا موافقت محمدپور با پروژه های کلانی که تصمیمش از تهران گرفته می شود، نمی تواند منجر به اجرا یا مانع از انجام آن ها شود. مطالبه اصلی را باید از نمایندگان داشت تا با استفاده از جایگاه قانونی خود، عیسی کلانتری، رییس فعلی سازمان حفاظت از محیط زیست را وادار به پاسخگویی کنند. نمایندگانی که البته در آخرین سال فعالیت، به یاد انتقاد از دولت می افتند!