خودتان را کامل معرفی کنید و همچنین از سوابق تحقیقاتیتان بگویید؟
سیفی: متولد اردبیل و ۲۸ ساله هستم، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی و دانشجوی نمونه استان اردبیل را در کارنامه خود دارم.
از کودکی علاقه خاصی به ایدهپردازی، خلاقیت و نوآوری داشتم و همین باعث شد تا در دانشگاه رشته مهندسی را انتخاب کنم. بیشتر تحقیقات بنده بر روی سازههای آبی و همچنین تولید برق از آب است که در این حیطه چندین مقاله علمی پژوهشی، کتاب و ثبت اختراع شده است.
داشتن اختراع چه مزایا و تسهیلاتی دارد؟ ثبت اختراع چه ارزشی دارد؟
سیفی: در اصل داشتن ثبت اختراع به معنی در اختیار داشتن امتیاز معنوی و مادی یک فناوری نو است که دارای یک ابتکار و خلاقیت تایید شده هست. اگر از دیدگاه بینالمللی بررسی کنیم، یک اختراع به معنی در اختیار داشتن یک دارایی ارزشمند است.
اگر از بعد مزایا در سطح ملی و تسهیلاتی که برای مخترعین در کشورمان در نظر گرفته شده ذکر کنیم، میتوان بهطور مختصر تسهیلات نظام وظیفه، امتیاز انحصاری تجاری، عضویت در سازمان بنیاد ملی نخبگان و بنیاد مخترعین، تسهیل دریافت ویزا و اپلای برای ادامه تحصیلات دانشگاهی، امکان شرکت در جشنواره و نمایشگاههای ملی و بینالمللی است.
تا به این لحظه چند اختراع به ثبت رساندهاید؟ اختراعات شما در کدام زمینهها کاربرد دارد؟
سیفی: در حال حاضر یک ثبت اختراع دارم. اختراع من مربوط در زمینه تولید برق از آب دریا و اقیانوسها است. توربین آبی طراحی و ساخته شده میتواند در شرایط جزر و مدی، حتی در سرعت و دبی آب بسیار کم هم برق تولید کند.
چه عواملی باعث شد تا فکر اختراع در ذهن شما روشن شود؟ نخستین اختراع خود را به همراه تشریحات و کاربرد آن بیان کنید؟
سیفی: بهدلیل نیاز روزافزون انسانها به استفاده از برق و همچنین کاهش مصرف سوختهای فسیلی و به تبع کاهش آلودگی حاصل از تولید برق از سوختهای فسیلی، این ایده به ذهن ما رسید که بتوانیم از موقعیت جغرافیایی عالی کشورمان که در جنوب و هم در شمال کشور دارای سواحل و خطوط دریایی زیادی است بهره ببریم، و با ساخت توربین آبی، مصرف سوختهای فسیلی را در کشور کاهش دهیم.
نخستین اختراع بنده، یک توربین آبی محور عمودی داریوس با سه پره است که در هر کدام از پرهها برای جلوگیری از خوردگی در آب، از پوشش آنودایز استفاده شده است تا خوردگی پرهها کاهش پیدا کرده و همچنین تولید الکتریسیته در سرعتهای پایین آب انجام شود.
هدف از اختراع چنین دستگاهی چه بوده است؟
سیفی: سالانه تعداد بیشماری از انسانها بر اثر آلودگی شدید هوا جان خود را از دست میدهند. به تعبیر دیگر استفاده از سوختهای فسیلی برای آسایش و خدمت به بشر، خود هیولایی شده که در عین خدمت، قدرت غریب خود را نیز به رخ میکشد.
مسئله تنها به از دست دادن جان انسانها ختم نمیشود بلکه مقوله دیگر و نگرانکننده، اثرات زیست محیطی ویران کننده این نوع سوختها بر حیات حال و آینده مکانی است که انسانها در آن زیست میکنند.
و برای جلوگیری و کاهش آلودگی هوا و کم کردن مصرف سوختهای فسیلی، حتما باید به سمت انرژیهای نو از جمله انرژی برق آبی رفت.
چه نیازی از جامعه را حل میکند؟
سیفی: اگر به سمت استفاده از انرژیهای نو از جمله انرژی آبی، کشورمان سوق داده شود شاهد تولید برق از سواحل و خطوط دریایی کشورمان شاهد خواهیم بود که از جمله میتوان به ایجاد شغل و تربیت نیروهای متخصص در این زمینه، افزایش تولید برق در کشور و کاهش قطعی برق و در صورت تولید مازاد نیز میتوان به بحث صادرات هم ورود کرد.
چشمانداز شما برای تولید چنین محصولی چیست؟
سیفی: چشمانداز ما تولید صنعتی محصول در ابعاد گسترده است. هدف ما این است که با بهرهگیری از آخرین یافتههای علمی و فناوریهای نوین در طراحی و ساخت پرهها و با تولیدات متنوع در جهت استفاده توربینها در بخشهای انرژی جزر و مدی، انرژی امواج، انرژی جریانات دریایی، انرژی ناشی از اختلاف گرمایی و انرژی ناشی از گرادیان شوری که ملزم به ساخت توربینهای با کیفیت و کلاس جهانی است حضوری مقتدر و شایسته در بازارهای منطقه و جهانی داشته باشیم.
بر این اساس چشمانداز و هدفگذاری ما شامل، کسب جایگاه تولیدکننده برتر در بازار داخلی و بازارهای منطقه، کسب جایگاه صادر کننده ممتاز در حوزه انرژی، افزایش دامنه نفوذ برند توربین در بازارهای منطقه و عرضه تجارت جهانی، توسعه مرزهای دانش در تولید انواع توربینها به پشتوانه نیروی انسانی متخصص و تبدیل شدن به شایستهترین برند نزد مشتریان با حفظ و بهبود مستمر کیفیت و تنوع در محصولات است.
رای اختراع چنین محصولی با چه مشکلاتی مواجه شدید؟ و چگونه با آنها مقابله کردید؟
سیفی: میگویند که احتیاج، مادر اختراع است و این واقعا گزاره درستی است. ما در زندگی روزمره بسیار پیش میآید که بهخاطر دسترسی نداشتن به یک قطعه یا برای اینکه پولی خرج نکنیم، ابتکاری انجام میدهیم و موقتا یک مشکل را بدون هزینه و بدون خرید وسیله جدیدی، حل میکنیم.
در کل اختراع یک نمونه، چالشهای خاص خودش را دارد. از جمله چالشها را میتوان ایدهپردازی، طراحی، ساخت و تست عنوان کرد؛ با این وجود چون در کار ما تمام مراحل با دقت خاصی انجام شده بود، مشکل خاصی وجود نداشت.
با توجه به اینکه شما مخترع هستید و تجارب و تخصص در این زمینه دارید، ثبت اختراع بهصورت انفرادی را پیشنهاد میدهید و یا با تیم متشکل مخترعین؟ لطفا در این مورد توضیح دهید؟
سیفی: جواب این سوال را میتوان از ابعاد مختلفی بررسی کرد و بهنظر من بیشتر بستگی به اهداف مخترع یا مخترعین دارد.
اگر ایده مورد نظر بین رشتههای مختلف باشد و فرد تخصص کافی در آن زمینه نداشته باشد بهنظر من برای به زودتر رسیدن نتیجه، با فرد متخصص در آن رشته همکاری کند، ولی اگر خودش تخصص کافی بر روی آن زمینه دارد، میتواند بهترین راه همان ثبت اختراع به صورت انفرادی انجام دهد.
بزرگترین الهامبخش شما کیست و چرا؟
سیفی: بهنظر من فقط یک عامل را نمیتوان الهام بخش دانست، ولی میتوان گفت خانواده، نقش اساسی و کلیدی در موفقیت هر شخص در تمام زمینههای علمی یا کاری را ایفا میکنند.
آیا توانستهاید اختراعات خود را به مرحله تجاری سازی برسانید؟ چنانچه پاسخ مثبت و یا منفی است، لطفا با ذکر علت توضیح دهید؟
سیفی: متاسفانه علیرغم اینکه تلاشهای زیادی برای تجاری سازی محصولات داشتم، اما متاسفانه تا به اکنون موفق به تجاری سازی نشدهام. به عقیده بنده بروکراسی اداری و موانع بسیار زیادی که در این مسیر وجود دارد از عوامل اصلی تجاری نشدن اختراعات است.
اگر ساز و کاری تعریف شئذ که پروسه تجاری سازی تسهیل شود، قطعا شاهد محصولات تجاری بیشتری خواهیم بود، همچنین انگیزه مضاعفی را نیز در مخترعین شاهد خواهیم بود.
نظر شما در رابطه با شعار سال چیست؟
سیفی: تولید یکی از مهمترین راههای حل معضل بیکاری است و کشور برای پیشرفت نیازمند افزایش تولید ملی است؛ حقیقتا افزایش تولید هم باعث اشتغالزایی خواهد شد.
همچنین تولید با استفاده از دانشبنیان موجب اشتغالزایی پایدار و ایجاد قدرت در کشور خواهد شد و بدون شک تحقق شعار سال در گرو استفاده از تمام ظرفیتها است.
شما چه توصیهای برای محققین و مخترعین جوان و مشتاق دارید؟
سیفی: محققان و مخترعین با شناسایی مشکلات و نیاز موجود در صنعت یا سایر بخشها به دنبال ایدهها و طرحهای خاص و سودآور باشند؛ طرحهای که از نیاز کشور نشات گرفته شده باشد.
شما چه تقاضایی از مسئولین مربوطه جهت حمایت از مخترعین دارید؟
سیفی: درخواست بنده از مسئولین ذیربط این است که در حمایت از جامعه نخبگانی اهتمام و جدیّت ویژهای داشته باشند.
متاسفانه شاهد این هستیم که به طرحهای بسیار ارزشمند که میتوانند باعث پیشرفت کشورمان شوند؛ توجهی نمیشود و مسئولان مربوطه به راحتی و بدون توجه و تفکر از کنار آنها رد میشودند؛ با این وجود امیداورم با حمایت و همکاری مسئولین مربوطه شاهد پیشرفت روزافزون کشورمان در تمامی زمینهها و بخشها باشیم.
تاکنون در چند جشنواره حضور داشتید؟ و چه مقامهایی را بدست آوردهاید؟
سیفی: تاکنون در جشنوارهای حضور نداشتم اما در حال آماده سازی برای شرکت در جشنوارههای پیش رو هستیم.
چه کسانی شما را در این زمینه حمایت کردهاند؟
سیفی: در این مسیر و راه پر فراز و نشیب، ما هیچگونه حمایت معنوی یا مادی از سوی هیچ نهاد ذیربطی نداشتهایم.
مریم محرمی