به گزارش گیل فام ، حسن اکبری، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد در گفتوگوی تفضیلی با خبرگزاری فارس پیرامون شعار سال گفت: وقتی که صحبت از سرمایهگذاری برای تولید میشود ناخودآگاه به فکر صنایعی میافتیم که آب بر و انرژی بر هستند و اصطلاحاً محصولات بنیادی و پایهای بوده و ابتدای زنجیرههای تولید محسوب میشوند.
اکبری افزود: این صنایع غالباً با شرایط آبوهوایی ما تعارضاتی دارند و این در حالی است که صنایع های ـ تک و پاک و انتهای زنجیرههای تولید، ارزشافزوده بالاتری داشته و از نظر محیط زیستی نیز نگرانی بسیار کمتری در مورد آنها وجود دارد.
وی یادآور شد: نکته قابلتوجه اینکه بسیاری از انواع سرمایهگذاریها میتواند در زمینه محیطزیست اتفاق بیفتد و یا در حوزههایی که منجر به حفاظت بهتر محیطزیست شده و یا کمکی به حفظ محیطزیست کنند که بهاختصار به بعضی از آنها در ادامه اشاره میشود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد در ادامه بیان کرد: سرمایهگذاری در صنایع مختلف بازیافت از جمله چنین مواردی است؛ در زمینههای مختلفی اعم از پسماندهای کشاورزی، صنعتی، پزشکی، زبالههای خانگی و… میتوان واحدهای تولیدی بازیافت را راهاندازی کرد که هم میتواند به اقتصاد کشور کند و هم از هدر رفت محصولات و منابع جلوگیری نموده و به حفظ محیطزیست کمک کند.
این مقام مسئول اظهار داشت: یکی از مهمترین بخش پسماندها همان پسماندهای خانگی هستند که معضل مهمی در کشور محسوب میشوند و سالانه بالغ بر ۲۰ میلیون تن پسماند عادی در کشور تولید میشود که عملاً بخش قابلتوجهی از آنها در طبیعت رها میشوند و یا در اطراف شهرها و روستاها بعضاً آتش زده میشوند که منجر به آلودگی هوا و دیگر معضلات میشود.
اکبری خاطرنشان کرد: این در حالی است که بخش عمدهای از این پسماندها ، (حدود ۶۰ درصد) پسماند تر و مواد غذایی هستند که قابلبازیافت و تبدیل به کمپوست و کودهای آلی هستند که اتفاقاً در بخشهایی از کشور، خاک مشکل کمبود کربن آلی دارد و به همین دلیل بازدهی کشاورزی پایین است و کمپوستی که از این طریق تولید شود درصورتیکه استانداردهای لازم را پاس نماید میتواند کمک زیادی به این بخش داشته باشد.
وی افزود: ضمن اینکه از آلودگی محیطزیست مخصوصاً در بحث خاک و شیرابه و نشت آن به منابع آب زیر زمینی و یا پخششدن پسماندهای عادی در طبیعت جلوگیری میکند اما نکته حائز اهمیت اینکه بخش قابلتوجهی از زبالههای خانگی مواد پلاستیکی و سایر مواد خشک هستند که قابلبازیافت هستند و این در حالی است که عملاً پلاستیکها مخصوصاً کیسههای پلاستیکی بلای جان طبیعت هستند.
این تحلیلگر زیستمحیطی گفت: شکل دیگری از پسماندهای قابلبازیافت پسماندهای صنعتی است هر نوع خروجی واحدهای تولیدی که وارد خاک، هوا یا آب شود موجب ایجاد آلودگی میشود و نهایتاً منجر به هزینه و آسیب به طبیعت و محیطزیست میشود درحالیکه همه این خروجیها موادی را دارند که میتوانند تبدیل به محصولات فرعی شوند و ارزشافزوده ایجاد کنند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد ادامه داد: سربارههای واحدهای فولادی، خروجی فلرهای پالایشگاهها، فیلتر روغن اتومبیلها گرفته تا لجنهای تصفیهخانهها یا بخارهایی که از فرایندهای تولید خارج میشود و… همه این خروجیها و یا پسماندهای جامد، مایع و برخی گازها میتوانند وارد پروسههای تولید شوند و محصولات فرعی جدید و ارزشافزوده ایجاد کنند و مهمتر اینکه از ایجاد آلودگی محیطزیست هم جلوگیری کنند.
اکبری افزود: در این زمینه برخی از شرکتهای دانشبنیان، ایدههای خوبی را دارند که نیاز است سرمایهگذارانی پیشقدم شوند تا با کمک این شرکتهای دانشبنیان بتوانند سرمایهگذاری لازم را انجام دهند تا بجای آلودگی محیطزیست ، شاهد افزایش تولید در زمینه محصولات فرعی باشیم .
وی تأکید کرد: بازیافت لوازم الکترونیکی و پنلهای خورشیدی و مواردی ازاینقبیل که استفاده از آنها روزبروز در حال افزایش است از نظر محیط زیستی بسیار حائز اهمیت است و از هدررفت منابع کشور آلودگی آبوخاک جلوگیری میکند.
این مقام ارشد محیط زیستی در استان یزد اظهار داشت: دامنه این نوع سرمایهگذاری میتواند خیلی وسیع باشد و در حدود تنوع کل صنایع کشور بوده و میتواند زمینههای بسیار متنوعی را برای سرمایهگذاری ایجاد کند و سرمایهگذاری در حوزه بازیافت محصولات کشاورزی و یا تبدیل ضایعات کشاورزی، شکل دیگری از سرمایهگذاری های محیط زیستی است.
لازم به ذکر است در دنیا رقم بالایی بین حدود سی تا پنجاهدرصد محصولات کشاورزی تبدیل به ضایعات میشوند که در کشور ما نیز عدد بالایی حدود ۳۰ و شاید بیشتر شامل این موضوع میشود .
اکبری در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: ضمن اینکه ما پسماندهای مختلفی در حوزههای شیلات، دامپروری، کشاورزی، صنایع تبدیلی کشاورزی، تلفات مرغداریها و گاوداریها ، کشتارگاهها و بسیاری از مسائل دیگر مانند لاشههای حیوانات تلف شده، واحدهای سورتینگ و بستهبندی مواد غذایی و… داریم که ضایعات مختلفی را تولید میکنند بهطوری که بر اساس برآوردها بالغ بر ۱۷۰ میلیون تن پسماند کشاورزی در کشور در سال تولید میشود که بخش قابلتوجهی از آنها هدر میرود، بخشی آتش زده میشود و بخشی هم ممکن است در محیطهایی رها شوند که منجر به ایجاد آلودگی میشوند.
وی افزود: درحالیکه قابلتبدیل به کودهای کمپوست و یا سایر محصولاتی هستند که میتوانند در کشاورزی و یا در جاهای دیگر مورداستفاده قرار گیرند. تبدیل این ضایعات به کودهای آلی بخشی از نیاز کشور را مرتفع نموده و بازدهی کشاورزی را بالا میبرند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد گفت: شکل دیگری از سرمایهگذاری برای تولید در حوزه محیطزیست و یا در حوزههای مرتبط با محیطزیست موضوع انرژیهای تجدیدپذیر است.
این تحلیلگر زیستمحیطی خاطرنشان کرد: بخش قابلتوجهی از سوختهای فسیلی که در کشور مصرف میشود برای تولید برق است که هم منجر به تولید دیاکسید کربن بسیار بالایی میشود و هم آلودگیهای دیگری از جمله NOX و منوکسید کربن و غیره تولید نموده و مشکلات عدیدهای را ایجاد میکند.
اکبری ادامه داد: سهم تولید برق از منابع تجدیدپذیر در کشور عدد بسیار پایینی است این سهم حدود ۵ درصد ذکر شده که این نشان میدهد عمده برق کشور را با سوخت گاز طبیعی تولید میکنیم درحالیکه اگر سهم تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر مخصوصاً خورشید و باد را افزایش دهیم میتواند هم منجر به کاهش آلودگی شود و هم مشکلات ما را در زمینه تولید برق کاهش داده و مصرف گاز طبیعی نیز کاهش مییابد.
وی افزود: ما جزو کشورهایی هستیم که بیشترین روزهای آفتابی را داریم و زمینه طبیعی برای تولید این انرژی فراهم است فقط باید در زمینه تکنولوزی ساخت و توسعه پنلهای خورشیدی و تجهیزات ذخیرهسازی انرژی برق، سرمایهگذاری داشته باشیم .
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد بیان کرد: شکل دیگری از سرمایهگذاری در زمینههای مرتبط با محیطزیست در واقع تولید تجهیزات کنترل و کاهش آلودگی هوا است که امروزه برای واردات فیلترهای باکیفیت و یا تجهیزات کنترل آلودگی که در دنیا تولید میشود ارز قابلتوجهی از کشور خارج میشود و بهویژه اینکه کشوری هستیم که در حوزهٔ گردوغبار ، مشکل داریم و کل واحدهایی که منجر به تولید گردوغبار در فرایندهای خردایش و یا دود و دوده در فرایندهای ذوب و غیره میشوند.
وی گفت: باید سیستم های کنترل آلودگی داشته باشند و باتوجهبه تعداد زیاد آنها، بنابراین سرمایهگذاری در زمینه تولید تجهیزات کاهش آلودگی هوا و همچنین تصفیه هوا به ویژه در زمینه فیلتر ها و طراحی و ساخت تجهیزات کاهش آلودگی ذرات معلق میتواند زمینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد که هم کمک زیادی به محیطزیست میکند و هم دسترسی صنعت گران را به این تجهیزات افزایش داده و هزینههای آنان را کاهش میدهد .
این مقام مسئول اذعان داشت: شکل دیگر سرمایهگذاری که میتواند برای حوزه محیطزیست بسیار مفید باشد سرمایهگذاری برای تجهیزات کاهش مصرف آب و کاهش تبخیر و همینطور بازچرخانی آب است هر نوع سرمایهگذاری که منجر به کاهش مصرف آب شود کمک زیادی به حفظ محیطزیست و سلامت اکوسیستمهای طبیعی میکند.
وی تصریح کرد: این مشکل نهتنها مسئله کشور ما است بلکه در بسیاری از کشورهای منطقه هم میتواند موردتوجه قرار بگیرد و این تجهیزات کاهش مصرف آب میتواند در حوزه کشاورزی شامل تجهیزات نوین آبیاری باشد و یا تجهیزات بازچرخانی آب در حوزه صنعت باشد و در هر حالت کمک بسیار زیادی به حفظ محیطزیست میکند.
اکبری افزود: شکل دیگری از سرمایهگذاری که میتواند کمک مؤثری به حفظ محیطزیست و بهویژه پیشگیری از آلودگی هوا کند سرمایهگذاری در زمینه توليد خودروها و موتورسیکلتهای برقی است که یکی از مهمترین منابع انتشاردهنده آلودگی هوا در کلانشهرها مسئله سوخت خودروها و ترافیک شهری است و بنابراین سرمایهگذاری در زمینه کاهش هزینه تولید خودرو های برقی و نگهداری آنها میتواند کمک زیادی به حفظ محیطزیست کند ضمن اینکه دنیا هم دارد به این سمت میرود و حداقل عقب نیفتادن کشور از دنیا در این زمینه میتواند برای اقتصاد مناسب باشد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان یزد بیان کرد: نکته دیگر این که ریشه بسیاری از مشکلات محیطزیست در مصرف است مثل مصرف آب، انرژی، کاغذ و… در واقع هر عاملی که مصرف را کاهش دهد، منجر به حفظ اکوسیستمهای طبیعی و سلامت محیطزیست میشود بنابراین کارهایی مثل هوشمندسازی فرآیندها میتواند موجب کاهش ترددها و نیاز کمتر به حضور انسان و نهایتاً مصرف کمتر منابع شود و سرمایهگذاری در زمینه هوشمندسازی و یا تجهیزاتی که مرتبط با هوشمندسازی هست میتواند کمک زیادی به حفظ و سلامت محیطزیست داشته باشد.
وی ادامه داد: موضوع بعدی سرمایهگذاری در حوزه تنوع زیستی است که ما جزو غنیترین کشورها از نظر تنوع زیستی هستیم و ذخایر ژنی کشور در واقع سرمایههای کشور هستند و میشود از طریق سرمایهگذاری روی منابع ژنی تنوع تولید را حاصل و کیفیت تولید را در کشور افزایش داد.
اکبری در پایان این گفتوگوی تفضیلی خاطرنشان کرد: ذخایر گیاهی ارزشمندی در کشور وجود دارند که میتوانند مبنای تولید صنعتی گیاهان دارویی و یا حتی منبع و مخزن تولید صنعتی گیاهان زینتی قرار گیرند و سرمایهگذاری در زمینه تنوع زیستی هم میتواند ارزشافزوده بالایی داشته باشد و هم میتواند با اقتصادی کردن و درآمدزا کردن حوزه تنوع زیستی، کمک زیادی را به حفاظت آنها داشته باشد و از راکد بودن و آسیبدیدن آنها در مقابل انواع توسعه جلوگیری کند.